Retket, leirit ja matkat

Joukko ihmisiä rannalla nuotion ääressä

Etusivu / Yhteisöllinen nuorisotyö / Retket, leirit ja matkat


Retket, leirit ja matkat voidaan nähdä yhtenä nuorisotyön oppimisympäristöistä. Ne tarjoavat nuorille mahdollisuuksia kokea elämyksiä, yhteisöllisyyttä, vuorovaikutteisuutta ja yhdessä tekemistä intensiivisimmillään ja voimakkaimmillaan. Retket, leirit ja matkat tukevat vahvasti yhteenkuuluvuutta. Ohjatun yhteistoiminnan avulla nuoret voivat kokea keskinäistä luottamusta, vastavuoroisuutta ja empatiaa.

Retkillä, leireillä ja matkoilla pätevät monet tavallisen pienryhmätoiminnan mekanismit. Perusasiat, kuten ihmiset, toiminta, ruoka ja lepo, ovat toiminnan pohja. Kokonaisvaltainen kasvatus ja yhdessäolo toteutuvat pienoiskoossa, jossa eletään yhdessä jopa ympäri vuorokauden.

Valmistellun ohjelman lisäksi leirillä pitää olla tilaa myös omatoimisuudelle ja levolle. Leiri on vaativa työväline, joka vaatii pitkän valmistelun lisäksi varautumista muuttuviin tilanteisiin. Ympärivuorokautinen läsnäolo on intensiivistä ja työmuotona hyvin vaativaa, mutta sen avulla voi luoda pitkäaikaisen, luottamuksellisen yhteyden nuoreen.


Digitaaliset retket, leirit ja matkat

Digitaaliseen nuorisotyöhön liitettäviä retkiä voivat olla matkat suuriin LAN-tapahtumiin, kuten Assemblyille, LANTrekkiin tai Vectoramaan. Nuoret kokevat retkillä suurten tapahtumien tunnelmaa ja voivat tavata muiden paikkakuntien nuoria, joihin ovat tutustuneet pelaamisen kautta verkossa. Ohjaajat voivat järjestää tapaamisia muiden nuorisopalveluiden ryhmien kanssa ja näin edistää nuorten välisten ystävyyssuhteiden syntymistä.

Digitaaliset leirit voivat liittyä esimerkiksi pelaamiseen, maker-toimintaan tai audio-visuaalisen materiaalin tuottamiseen. Pelileireillä voi digipelaamisen ohella pelailla perinteisiä pelejä, tehdä muita ryhmäyttäviä aktiviteetteja, perehtyä pelaamista tukevaan terveelliseen kokonaisvaltaiseen elämäntapaan tai vain hengailla.

Digitaalisia työkaluja voi hyödyntää myös virtuaalisissa matkoissa. Edullisilla virtuaalitodellisuuslaseilla voi hyödyntää esimerkiksi Googlen ilmaista karttapalvelua, Google Earthia, jonka Street View- moodia voi katsoa virtuaalilaseilla. Nuoret voivat tutustua ilmaiseksi ja kestävästi lähes kaikkiin kuuluisiin ja suosittuihin sijainteihin maapallolla. Jos nuorisopalveluilla on yhteistyökumppaneita tai ystävyysnuorisotiloja muualla Suomessa tai ulkomailla, voi virtuaalilasien ja 360-kameran kanssa järjestää virtuaalisia vierailuja nuorisotiloille ns. ”livenä”.